joulukuuta 13, 2010

Joulutortut


Aloitin joulutorttujen syömisen jo marraskuun puolella, ja tähän mennessä ahmittuja lehtitaikinaherkkuja onkin kertynyt kauhistuttava määrä. Lehtevän taikinan, silkkisen pehmeän hillon ja puuterisen tomusokerin kombo on vain jotain sellaista, jota en voi vastustaa.

Käytän joulutortuissa mielelläni luumumarmeladin sijasta itsetehtyä konjakki-kaneliomenahilloa tai kirsikkahilloa. Hillo ei saa kuitenkaan olla liian juoksevaa, sillä se värjää muuten koko tortun ikävästi paiston aikana - kokemusta on.


Myös erilaisten muotojen kokeileminen kuuluu torttuleipojaisiini. Perinteisen tähden lisäki tortuista voi muotoilla ruusukkeita tai graafisempiakin ilmestyksiä. Ylimmässä kuvassa näkyvä ristikkäin taiteltu torttu syntyy yksinkertaisesti tekemällä neliöksi leikatun taikina vastakkaisiin kulmiin noin kolmen sentin mittaiset reunojen myötäiset kolmioviillot. Tämän jälkeen kulmat käännetään ristikkäin tortun keskelle.

Minikokoiset joulutortut ovat oivia herkkuja pikkujouluihin ja joulupöydän naposteluherkuiksi. Cocktailkokoisia joulutorttuja varten valmista taikinaa kannattaa kaulita hieman ohuemmaksi, etteivät tortut paisu liian pulleiksi uunissa. Yhdestä torttutaikinalevystä saa suupalakokoisia torttuja kahdeksan kappaletta.



Itse en yleensä viitsi joulutorttuja voidella, mutta jaksaessani käytän soijamaitoa. On kuitenkin muistettava olla paistamatta torttuja yhtä tummiksi, kuin kananmunalla voideltaessa, sillä silloin soijamaidolla voideltu torttu on jo päässyt kuivahtamaan. Sama koskee muuten pullan leipomista!

joulukuuta 04, 2010

Jouluinen seitan-luumupata


Pataruoat solahtavat samaan kategoriaan keittojen kanssa: niin väheksyttyjä ja oudoksuttuja, mutta niin helppoja ja nopeita valmistaa. Itsekin olen päässyt pataruokien makuun vasta viime aikoina. Tämä makuyhdistelmä syntyi tarpeesta saada käytetyksi tarjousluumut, jotka eivät suuresta yrityksestä huolimatta kypsyneet kotonakaan. Punaviiniä, kanelia, tähtianista ja rosmariinia... Keittiöstä tulviva tuoksu tätä tehdessä on huumaava, ja makukin loistava.

Perinteinen perunasose, kotoisammin muusi, sopii pataruokien kanssa kuin nenä päähän. Lanttu tuo mukavaa lisäväriä ja -makua tuttuun lisäkkeeseen. Reilulla tujauksella tummansinistä Keijua ja kaura- tai soijakermaa saa soseeseen ihanan täyteläisen maun. Muista käyttää jauhoisia perunoita ja soseuttaa ne mahdollisimman kuumina mielellään perunasurvimella, ettet saa aikaiseksi liisteriä!


Jouluinen seitan-luumupata
4 hengelle

seitan

2 dl gluteiinijauhoa
1/2 dl soijajauhoa
1 1/4 dl kikhernejauhoa
3 tl kanelia
2 tl vastajauhettua mustapippuria
merisuolaa
1/2 dl soijakastiketta
3/4- 1 dl vettä

1 rosmariinin oksa
4 valkosipulin kynttä
tummansinistä Keiju-margariinia paistamiseen

2 sipulia
2 laakerinlehteä
2 kanelitankoa
4 tähtianista
kokonaisia mustapippureita
3-5 tuoretta luumua

4 dl kasvislientä
punaviiniä
suolaa ja pippuria maun mukaan
1 rkl luumumarmeladia
1-2 rkl vehnäjauhoa


Valmista seitan. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää soijakastike ja vesi. Sekoita kiinteäksi massaksi ja vaivaa muutama minuutti. Muotoile ranteen paksuiseksi pötköksi ja leikkaa viipaleiksi. Hienonna yksi valkosipulinkynsi ja 1/3 rosmariinista. Kuumenna margariinia paistinpannussa, lisää valkosipuli ja rosmariini. Kuullota hetki ja lisää sitten seitanpalat. Ruskista molemmilta puolilta ja rouhi pinnalle pippuria ja suolaa. Nosta jäähtymään.

Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi. Revi jäähtyneet seitanpalat pienemmiksi palasiksi. Esilämmitä uuni 150° C.

Kuori sipulit, poista luumuista kivet. Leikkaa sipulit ja luumut lohkoiksi. Viipaloi kuoritut valkosipulin kynnet. Kuumenna margariinia, lisää valkosipulit ja sipulit sekä mausteet. Kuullota keskilämmöllä, kunnes sipuli on läpikuultavaa.

Sekoita seitan, luumut, kuullotetut sipulit ja mausteet uunipadassa. Lisää kuuma kasvisliemi sekä sen verran punaviiniä, että ainekset peittyvät. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta uuniin ja kypsennä noin tunti. Lisää pataan marmeladi ja vehnäjauhoa, sekoita ja kiehauta levyllä.

Tarjoile peruna-lanttusoseen ja punaviinin kera.



joulukuuta 02, 2010

Linssi-porkkanakeitto


Tämä keitto syntyi kiireisen koulu- ja työrupeaman keskellä. Käytän linssejä ruuanlaitossa valitettavan harvoin, mutta keittoihin niitä tulee lisättyä silloin tällöin. Tämä keitto saa pehmeän makunsa porkkanoista, tomaatista ja kookoskermasta.

Sosekeitot säilyvät jääkaapissakin hyvin, joten niitä kannattaa tehdä kerralla suurempi määrä kiireisten päivien varalle.



Linssi-porkkanakeitto

200 g punaisia linssejä
800 g kasviksia
esimerkiksi porkkanaa, palsternakkaa, perunaa ja sipulia
4 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä kuullottamiseen
1 prk (400g) luomu tomaattimurskaa
12 dl kasvislientä
5 dl tomaattimehua

2 dl kookoskermaa
suolaa, pippuria ja hyvälaatuista oliiviöljyä
pakaste- tai purkkimaissia

Kuori ja leikkaa kasvikset tasakokoisiksi, isohkoiksi lohkoiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja viipaloi. Kuumenna öljy kolmen litran kattilassa. Kuullota kasviksia ja valkosipulia kymmenen minuuttia, kuumenna kuullotuksen aikana kasvisliemi ja tomaattimehu kiehuvaksi. Lisää kasvisten joukkoon linssit ja tomaattimurska, sekoita. Kaada kasvisliemi kasvisten päälle ja keitä matalalla lämmöllä, kunnes kasvikset ovat täysin kypsiä eli noin 30-50 minuuttia. Sekoittele välillä.

Anna keiton hieman jäähtyä ja soseuta sauvasekoittimella. Jos haluat keitosta sileämmän, voit kaataa sen siivilän läpi toiseen kattilaan soseutuksen jälkeen. Lisää joukkoon kookoskerma sekä makusi mukaan suolaa ja pippuria. Voit lisätä myös oliiviöljyä tuomaan keittoon hieman kiiltoa. Tarjoa kuuman keiton kanssa hyvää tuoretta leipää ja purkki- tai pakastemaissia.