huhtikuuta 28, 2011

Ravintola Alia

Myönnän, en oikein osaa suhtautua Ravintola Aliaan objektiivisesti. Olen ollut töissä paikassa vasta muutaman kuukauden, mutta olen jo menettänyt sydämeni. Päivät venyvät usein jopa 14-tuntisiksi ravintola-alalla vallitsevan kroonisen tarjoilijapulan ansiosta, mutta mahtavat työkaverit pelastavat päivän sitäkin useammin.

Eilen menin töihin tarkoituksella pari tuntia etukäteen ystäväni kanssa ehtiäkseni ennen työvuoron alkua nautiskelemaan Alian lounaan kerrankin asiakkaan kantilta katsellen.



Ravintola Alia avasi ovensa marraskuussa 2009 aluksi tilausravintolana ja vuoden 2010 vappuna ympärivuotisena buffet- ja à la carte -ravintolana. Ravintolan idean takana ovat Postresin perustajat, ja keittiömestarina häärää Pomi Puikkonen. Aliasta Postresiin palannut Samuli Wignentius on nimennyt Alian esikuvaksi mikkeliläisen Tertin kartanon pateineen, terriineineen ja aitoine tunnelmineen.

Tila
Alia toimii Karl Lindahlin 1921 suunnittelemassa 1000-neliöisessä huvilassa. Kaksi kerrosta maalaisromantiikkaa kivenheiton päässä keskustasta tarjoavat asiakaspaikat parhaimmillaan 250 nautiskelijalle. Sisustus on rauhallinen, ja harmaasävyjen ja runsaan purppuraisen violetin yhdistelmä rakennuksen tunnelmaan hyvin sopiva. 

Yläkerran Pehtoorin kerros on Alian eri tiloista yksityisin omine vessoineen ja narikoineen. Alakerta koostuu noin 20 hengelle sopivasta Emännän verannasta, 100 hengen pitkänomaisesta Isännän verannasta, salongista ja A la carte -salista baareineen.


Palvelu
Jos olisin poliitikko ilmoittaisin itseni jääviksi tässä kohdassa. Voin kuitenkin kehua itseäni ja kollegoitani äärimmäisen asiakaslähtöisiksi, ystävällisiksi ja asiantunteviksi. Aliassa tehdään ruokaa ja palvellaan asiakasta hänen ehdoillaan, oli sitten kyseessä sekasyöjä, moniallergikko, vegaani tai vain vaativa. Listan ohi on asiakkaan toivomuksesta valmistettu mm. Wieninleikettä vain koska asiakkaan sattui tekemään sitä mieli.

Ruoka
Aliassa tarjoillaan tiistaista perjantaihin lounasta 11:30 alkaen ja ilta-cartea 22:00 asti (keittiö sulkeutuu klo 20:00), lauantaisin ja sunnuntaisin noutopöytään katetaan brunssi 12:00-17:00, lauantaisin on tarjolla myös ilta-carte 22:00 asti. Lauantai-brunssia ei ole tarjolla kesällä, joten tänä viikonloppuna on viimeinen mahdollisuus käydä se testaamassa ennen syksyä. 
Lounas koostuu vielä vappuun  asti buffee-alkuruuasta, pääruuasta ja buffee-jälkiruuasta (32e), vapun jälkeen lounas tarjoillaan a la cartena. 



Alkuruokabuffeesta puutarhurin vihersalaatti ja vinegretti, karl lindahlin tryffelillä maustetut kasvikset ja sipuli-tomaattisalaatti uunikuivatuista tomaateista sopivat vegaanille, samoin raskisämpylät ja talon näkkileipä. Keittiö myös valmistaa usein erikoisruokavalioisille muutaman lisävaihtoehdon lautasilla tarjottuna: tällä kertaa sain sahramiliemessä maustettuja kasviksia, kevätparsaa ja tomaattivinegrettiä sekä kasvispaistosta munakoisosta ja paprikasta.



Pääruuaksi sain kookoksista kasvispataa (mm. sieniä, parsaa, perunaa, tofua...) riisin kera. Kastike oli todella hyvää ja kasvikset hyvin valmistettuja. Annos ei ollut aivan linjassa ravintolan skandinaavis-ranskalaisen ruokafilosofian kanssa, mikä on pieni miinus. Erillisestä padasta tarjoillusta pääruuasta olisi riittänyt syötävää melkein neljälle.

Jälkiruuaksi sain syntisen hyvää tuttifrutti-sorbettia ja tuoreita marjoja ja hedelmiä. Ihan täydellinen kesäherkku, joka maistuisi kyllä iloisesti terassilla hyvän roseen kera.

Tunnelma
Alia on tunnelmaltaan Helsingissä ainutlaatuinen: muuntautuvat tilat sopivat niin kokouksiin, romanttisiin illanistujaisiin kuin suuriin riehakkaisiin pikkujouluihin tai hääjuhlaan. Asiakkaaseen paneutuvan ja ystävällisen palvelun ansiosta ravintolakokemus on varmasti täysivaltaisen onnistunut.

Voin suositella Ravintola Aliaa täysin varauksetta jokaiselle vegaanille ja sekasyöjälle. Pöytävarausta tehdessä kannattaa tietysti ilmoittaa erikoisruokavaliosta saadakseen mahdollisimman herkullisen kokonaisuuden. Olen varma, että isommallekin kasvissyöjäporukalle tilaisuuden järjestäminen sujuisi helposti. Jos pohdit hääpaikkaa vegaanisille pippaloille, tässä on yksi erittäin varteenotettava vaihtoehto pääkaupunkiseudulla!

Vinkkinä vielä, niin kauan kuin allekirjoittanut pörrää salin puolella töissä Aliassa, löytyy ravintolan kylmiöstä myös soijamaitoa, jota asiakkaatkin voivat pyydettäessä saada kahviinsa.


Ravintola Alia
Mustikkamaankuja 1, 00570 HKI
+358 9 66 00 66

huhtikuuta 19, 2011

Kevätburgeri



Vegemesta on sopivasti uudella työmatkallani, ja olenkin viime aikoina useamman kerran käynyt ennen pitkää työpäivää nappaamassa napaani Schnitzelin. Odotan innolla vappuna aukeavaa uutta Roban toimipistettä, joka nettisivun tietojen mukaan on viikonloppuisin auki jopa 24h!

Vegemesta innoitti kotonakin burgereiden väsäilyyn pitkästä aikaa. Spontaani idea ei antanut tilaa omien sämpylöiden tekemiseen, sillä ruokaa piti saada heti, tai ainakin heti burgereiden kuvauksen ja stailauksen jälkeen.

Kevään kunniaksi käytimme parsaa, joka ei kylläkään ole vielä ihan parhaimmillaan, yrttejä ja keveitä makuja.




Kevätburgerit

1 pkt maustamatonta tofua
marinadi:
2 valkosipulinkynttä
tuoretta inkivääriä
sitruunamelissaa
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
kuivattuja yrttejä, esimerkiksi persiljaa ja korianteria
oliiviöljyä
soijakastiketta


1 puntti (valkoista) parsaa
siitakesieniä
sitruunamelissaa
minttua
sinapinversoja
maustekurkkua
Heinzin chilikastiketta
sinappikurkkusalaattia

itsetehtyjä hampurilaissämpylöitä tai vaaleaa leipää


Leikkaa tofu 5mm viipaleiksi. Hienonna valkosipuli ja inkivääri. Sekoita marinadin ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi. Marinoi tofuviipaleita vähintään kaksi tuntia, mielellään yön yli.


Poista parsoista puumainen osa. Kuori parsat ja höyrytä al dente. Paista siitakesienet pannulla öljyssä.


Grillaa tofuviipaleet grillissä tai parilapannulla. Kokoa burgerit. Tarjoa juuresranskalaisten tai perinteisten ranskanperunoiden kera.


huhtikuuta 15, 2011

Jogurttiblinejä, parsamoussea ja sipulia kolmella tavalla













Jogurttiblinit, parsamousse ja sipulia kolmella tavalla

parsamousse
1 nippu parsaa
3/4 purkki tofuttia
1/4 sitruunan mehu

Poista parsoista puumainen osa ja kuori. Leikkaa pois nuppuosat, säästä koristelua varten. Höyrytä parsojen varret al dente. Soseuta sauvasekoittimella. Pehmennä tofuttia haarukalla, sekoita joukkoon parsasose ja mausta sitruunalla. Säilytä jääkaapissa tarjoiluun asti.


höyrytetty sipuli
Kuori yksi sipuli ja leikkaa se ohuiksi renkaiksi. Höyrytä pehmeäksi, noin 5 minuuttia.

kuivattu sipuli
Kuori yksi sipuli ja hienonna. Kuivaa kuivurissa tai uunissa 100°C, kunnes sipuli on rapeaa ja kullanruskeaa.

punasipuli
Kuori ja hienonna punasipuli pieniksi kuutioiksi.


blinit 

3 dl soijajogurttia
15 g hiivaa
2 dl tattarijauhoa
1 tl sokeria

1 dl kuumaa soijamaitoa
1 rkl sulatettua Tummansininen Keiju -margariinia
1 tl suolaa
1 dl soijajogurttia


Kuumenna soijajogurtti kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, tattarijauhot ja sokeri. Sekoita tasaiseksi ja anna taikinan kohota vähintään kaksi tuntia, mielellään yön yli huoneenlämmössä.

Lisää kohonneeseen taikinaan kuuma soijamaito ja margariini. Mausta suolalla. Vatkaa soijajogurtti ja lisää se taikinaan juuri ennen paistoa.

Paista blinejä runsaassa margariinissa tai öljyssä blini- tai lettupannulla.


Vegaanin pääsiäinen



Pääsiäisen seutuun odottaa neljän päivän vapaa, perheen kanssa sosialisointi ja tietysti hyvää ruokaa. Järjestimme viime vuonna perheillemme pääsiäisaterian, ja pöydän ääreen mahdutettiinkin 14 henkeä nauttimaan suklaista menua. 

Tänä vuonna meidän moderni menumme tulee todennäköisesti näyttämään tältä


Jogurttiblinejä, parsamoussea ja sipulia kolmella tavalla

Grillattua yrttitofua, uusia perunoita, kevätporkkanaa ja tillivaahtoa

Simasorbet, rusinakakkua ja tuoreita marjoja



Reseptejä seuraa tässä pitkin viikkoa. Olen viimeiset pari viikkoa seurannut päivittäin huippukokkien työskentelyä sivusilmällä lasien kiillotuksen ohessa, joten siitä inspiroituneena annokset tulevat varmaankin olemaan enemmän fine kuin home.

Olen aina ollut sitä mieltä, että kaiken maailman tofuilla on turha yrittää luoda vaikutelmaa joulukinkusta, pääsiäislampaasta tai sisäfileepihvistä. Kotona tykkään grillailla seitania ja nauttia sen lihaisasta mausta, mutta korvikkeena en sitä lihaanivieraille tarjoaisi. Lisäksi pääsiäiseen ei itselläni liity mitenkään uskonnollista latausta, enemmänkin kuplivaa iloa kevään tulosta ja herkkien silmujen vihreydestä. En siis tänäkään vuonna edes yritä huijata ketään luulemaan tofuani lampaaksi vaan sanon sen reilusti olevan tofua ja juuri siksi hyvää. 

Joitain perinteisiä juttuja kuitenkin kaipaan pääsiäiseeni, ja niistä yksi tärkeimmistä on suklaa. Mignonin suklaakonvehtien pitäisi olla vegaanisia, mutta meille tilattiin suklaamunat tänä vuonna Chjokosta. Erikoistilauksesta suklaamunat saa maidottomina, ja voin vaikka vannoa, että nämä käsin tehdyt herkut peittoavat Fazerin konvehdit mennen tullen. Myyjä muuten mainitsi tilaavansa Kluuvikadun liikkeeseen maidottomia munia myös suoramyyntiin, joten sinne vain kaikki kipinkapin suklaaherkkuja kahmimaan ja tukemaan lähituotantoa!

Rairuohon sijasta laitan varmaankin kasvamaan erilaisia versoja.

huhtikuuta 13, 2011

Tortillat

Kaupassa työskennellessä oli hauska huomata joka perjantai kuuden jälkeen yhä useamman asiakkaan koriin sujahtavan varsin samanlaisia ruokatarpeita - ja nyt ei siis ole kyse siitä alkoholista. Jauhelihaa, avokadoa, salaattia, tomaattia, salsaa... Arvaatte varmaankin, mihin ruokalajiin nämä tarpeet olivat päätymässä?
Aivan, tortilloja. Luulenpa, että aika monessa suomalaisperheessä kootaan viikonlopun kunniaksi pöytään jos jonkinmoista kipposta erilaisia täytteitä höyryävän kuumiin tortilloihin käärittäväksi. 
Meillä ei tortilloihin kääritä tietenkään jauhelihaa tai juustoraastetta. Täytteet vaihtelevat joka kerta, mutta tietyt jutut on pakko saada, muuten ei tortillaa synny.

 Pitkään haudutettu luomutomaattimurskasta valmistettu tomaattikastike ja yksinkertainen avokadodippi ovat aivan ehdottomia omaa tortillakokemustani ajatellessa. Avokadodippiin käytän ainoastaan kypsiä avokadoja ja soijajogurttia. Mielestäni mausteita ei tarvita, ne vain peittävät avokadon herkän maun. 

Valmistan aina myös makeaa sipulia. Käytän usein punasipulia renkaina tai lohkoina ja reilusti valkosipulia. Sipulit kuullotetaan kattilassa, lisätään tummaa siirappia, balsamicoa ja soijakastiketta. Seoksen annetaan hautua ja suurustetaan ennen tarjoilua maissitärkkelyksellä tai perunajauholla. 

Muuten täytteet vaihtelevat paljon. Tortillan sisään saattaa kääriytyä vaikka marinoitua tofua tai kikherneitä, nopeasti wokattuja sieniä, fenkolia, paprikaa, pähkinöitä, erilaisia yrttejä. Käytän mieluummin aromikkaita ja kauniita maustekasveja kuin jäävuorisalaattia, vaikka se rapsakkuudessaan on ihan mukava lisä tortillaan. 

Itsetehdyt tortillat ovat paljon parempia kuin kaupan suojakaasuun pakatut, mutta niitä tulee tehtyä valitettavan harvoin. Silloin kun teemme tortillamme itse, käytämme tätä ohjetta. 

Parasta tortilloissa on juuri se, että niihin voi käyttää melkein mitä vain.

 Ja näitä tortilloita muuten stailattiin noin puoli tuntia kokkipihtien eli atuloiden kanssa. Jos omasi eivät ruokapöydässä näitä samalta, ei hätää, eivät näytä minunkaan!