heinäkuuta 27, 2009

Äidin maailman parhaat vegepuustitJos jotain jäin äitini keitoksista kaipaamaan vegaaniksi ryhtymisen jälkeen, oli se ehdottomasti hänen korvapuustinsa. Äitini on leiponut puust
eja ammoisista ajoista lähtien, ja hänestä on kehittynyt todellinen pullamaakari. Monta Ullan pullaa on uponnut omaan ja varsinkin isäni vatsaan aikojen saatossa.

Sitten eräänä päivänä äitini ilmoitti haluavansa tehdä minulle vegaanisia korvapuusteja. Olin otettu, sillä hän oli pitkään ollut melko pelokas vegaaniruokien kokeilemisen suhteen. Ehkä epäonnistumisen pelko esti häntä leikittelemästä. Varoitin häntä innostumasta liikaa, sillä vegaaninen leipominen on kuitenkin jonkin verran erilaista.

Seuraavalla kerralla vanhempieni luokse saapuessani
minua odotti jo ulko-ovella asti huumaava pullan tuoksu. Lapsuushan siinä palasi mieleen ja kipitin vesi kielelle kihoten keittiöön.

Äiti oli hyvin innoissaan: pullat olivat onnistuneet yli odotusten ja jopa isäni oli kehunut niitä hurjasti. Olivat kuulemma jopa parempia kuin perinte
iset, kuohkeita ja sopivalla tavalla makeampia.

Tämä resepti on äitini käsialaa, mutta haluan jakaa sen muiden kanssapiipertäjien kanssa.
Maailman parhaat vegepuustit

5 dl soijamaitoa

2 dl soijajauhoa
2 dl sokeria
1 rkl kaardemummaa
1 tl suolaa
2 ps Sunnuntai-kuivahiivaa
13 dl Sunnuntai-erikoisvehnäjauhoja
1 1/2 dl tummansinistä Keijua

täyte:
tummansinistä Keijua
kanelia
sokeria


voiteluun:
soijamaitoa
päälle raesokeria


Sekoita reilusti kädenlämpöiseen maitoon sokeri, kaardemumma ja suola sekä lopuksi soijajauho. Vispilöi taikinaseokseen osa jauhoista, joihin olet sekoittanut kuivahiivan. Lisää jauhoja vähitellen samalla sekoittaen. Lisättyäsi melkein kaikki jauhot, sekoita joukkoon sulatettu margariini.

Vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä (ei vetoisessa) paikassa noin 40 minuuttia eli kaksinkertaiseksi.

Vaivaa kohotetusta taikinasta ilmakuplat pois. Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen levy, levitä päälle margariinia, kanelia ja sokeria. Rullaa taikina pötköksi ja leikkaa siitä palasia, jotka ovat kärjestä leikatun kolmion mallisia. Nosta palat pystyyn siten, että kapea kärki on ylöspäin ja paina sitä etusormilla niin, että keskiosa painuu ja sivut pullistuvat.

Laita uuni lämpeämään 225°C asteeseen. Asettele pul
lat riveihin uunipellille leivinpaperin päälle ja anna kohota 30 minuuttia. Älä laita pullia liian lähekkäin, sillä ne paistuvat muuten kiinni toisiinsa. Voitele soijamaidolla. Ripottele pinnalle runsaasti sokeria ja paista uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.Viimeisen kuvan on kuvannut ystäväni Amir Arisson, jonka vegeruokablogi ja valokuvablogi kannattaa ehdottomasti pistää korvan taakse.

Ei kommentteja: