joulukuuta 13, 2010

Joulutortut


Aloitin joulutorttujen syömisen jo marraskuun puolella, ja tähän mennessä ahmittuja lehtitaikinaherkkuja onkin kertynyt kauhistuttava määrä. Lehtevän taikinan, silkkisen pehmeän hillon ja puuterisen tomusokerin kombo on vain jotain sellaista, jota en voi vastustaa.

Käytän joulutortuissa mielelläni luumumarmeladin sijasta itsetehtyä konjakki-kaneliomenahilloa tai kirsikkahilloa. Hillo ei saa kuitenkaan olla liian juoksevaa, sillä se värjää muuten koko tortun ikävästi paiston aikana - kokemusta on.


Myös erilaisten muotojen kokeileminen kuuluu torttuleipojaisiini. Perinteisen tähden lisäki tortuista voi muotoilla ruusukkeita tai graafisempiakin ilmestyksiä. Ylimmässä kuvassa näkyvä ristikkäin taiteltu torttu syntyy yksinkertaisesti tekemällä neliöksi leikatun taikina vastakkaisiin kulmiin noin kolmen sentin mittaiset reunojen myötäiset kolmioviillot. Tämän jälkeen kulmat käännetään ristikkäin tortun keskelle.

Minikokoiset joulutortut ovat oivia herkkuja pikkujouluihin ja joulupöydän naposteluherkuiksi. Cocktailkokoisia joulutorttuja varten valmista taikinaa kannattaa kaulita hieman ohuemmaksi, etteivät tortut paisu liian pulleiksi uunissa. Yhdestä torttutaikinalevystä saa suupalakokoisia torttuja kahdeksan kappaletta.Itse en yleensä viitsi joulutorttuja voidella, mutta jaksaessani käytän soijamaitoa. On kuitenkin muistettava olla paistamatta torttuja yhtä tummiksi, kuin kananmunalla voideltaessa, sillä silloin soijamaidolla voideltu torttu on jo päässyt kuivahtamaan. Sama koskee muuten pullan leipomista!

Ei kommentteja: