joulukuuta 02, 2010

Linssi-porkkanakeitto


Tämä keitto syntyi kiireisen koulu- ja työrupeaman keskellä. Käytän linssejä ruuanlaitossa valitettavan harvoin, mutta keittoihin niitä tulee lisättyä silloin tällöin. Tämä keitto saa pehmeän makunsa porkkanoista, tomaatista ja kookoskermasta.

Sosekeitot säilyvät jääkaapissakin hyvin, joten niitä kannattaa tehdä kerralla suurempi määrä kiireisten päivien varalle.



Linssi-porkkanakeitto

200 g punaisia linssejä
800 g kasviksia
esimerkiksi porkkanaa, palsternakkaa, perunaa ja sipulia
4 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä kuullottamiseen
1 prk (400g) luomu tomaattimurskaa
12 dl kasvislientä
5 dl tomaattimehua

2 dl kookoskermaa
suolaa, pippuria ja hyvälaatuista oliiviöljyä
pakaste- tai purkkimaissia

Kuori ja leikkaa kasvikset tasakokoisiksi, isohkoiksi lohkoiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja viipaloi. Kuumenna öljy kolmen litran kattilassa. Kuullota kasviksia ja valkosipulia kymmenen minuuttia, kuumenna kuullotuksen aikana kasvisliemi ja tomaattimehu kiehuvaksi. Lisää kasvisten joukkoon linssit ja tomaattimurska, sekoita. Kaada kasvisliemi kasvisten päälle ja keitä matalalla lämmöllä, kunnes kasvikset ovat täysin kypsiä eli noin 30-50 minuuttia. Sekoittele välillä.

Anna keiton hieman jäähtyä ja soseuta sauvasekoittimella. Jos haluat keitosta sileämmän, voit kaataa sen siivilän läpi toiseen kattilaan soseutuksen jälkeen. Lisää joukkoon kookoskerma sekä makusi mukaan suolaa ja pippuria. Voit lisätä myös oliiviöljyä tuomaan keittoon hieman kiiltoa. Tarjoa kuuman keiton kanssa hyvää tuoretta leipää ja purkki- tai pakastemaissia.

Ei kommentteja: