helmikuuta 18, 2011

Mustikkapiirakkaa ja appelsiini-chilipunssia


Sain tarpeekseni kuumasta mustaviinimarjamehusta eilen, ja päätin ideoida jonkin alkoholittoman lämpimän juoman kurkkukipua helpottamaan. Teimme joulun alla koulussa erilaisia kuumia alkoholijuomasekoituksia, muun muassa munatoteja, itsetehtyä glögiä, toteja ja punssia. En ollut punssia maistanut koskaan aikaisemmin ja yllätyin todella sen mukavasta sitruunaisesta mausta.


Alkoholittomaan punssiini heittelin mitä jääkaapista sattui löytymään: appelsiinia, inkivääriä ja hetken mielijohteesta myös chiliä. Pohjamaku on melko makea ruokokidesokerin ja appelsiinin ansiosta, loppumaussa taas on hieman potkua inkiväärin ja chilin tulisuuden tuomana. Ei tämä kurkkukipuun paras lääke taida olla, mutta näihin pakkassäihin sitäkin paremmin sopiva.


Ja niin. Mustikkapiirakkaa oli vain ihan pakko saada. Käytin reseptin pohjana Chocochilin Elinan mustikkapiirakka-ohjetta, mutta muokkasin sekä ainesuhteita että valmistustapaa varsin rajulla kädellä.

Alkoholiton appelsiini-chilipunssi
2 hengelle

1 appelsiini
reilu pala tuoretta inkivääriä
puolikas chilipaprika, siemenet poistettu
1 kanelitanko

1/2- 3/4 dl tummaa ruokokidesokeria
3 dl vettä

Pese ja huuhdo appelsiini huolellisesti. Raasta appelsiinin kuori kattilaan. Purista mehu kulhoon ja kaavi hedelmäliha irti kuoresta mehun joukkoon. Kuori inkivääri ja raasta se kattilaan. Viipaloi chilipaprika inkiväärin ja appelsiininkuoriraasteen joukkoon. Lisää sokeri, kanelitanko ja vesi, kiehauta. Siivilöi, tarkista maku ja kaada tarjoilulaseihin tai -mukeihin.

Jos tarjoat punssin laseista, voit lämmittää niitä hetken kaatamalla lasit täyteen kiehuvaa vettä. Anna lämmetä muutama minuutti, kaada vesi pois ja kuuma juoma tilalle.



Mustikkapiirakka
halkaisijaltaan 20cm piirakka
Jos haluat käyttää isompaa vuokaa, tee taikina puolitoista- tai kaksinkertaisena.



100g Tummansininen Keiju -margariinia
150g vehnäjauhoja ( 3,5 dl)
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeri
1 tl leivinjauhe
ripaus suolaa
1/4 dl soijamaitoa

200g (1 ps) pakastemustikoita
soijajogurttia
sokeria

Mittaa jauhot (metalli)kulhoon ja lisää margariini. Nypi sormin hienoksi muruseokseksi - koko seoksen tulee olla tasaista, korkeintaan pikkurillinkynnen kokoista murua. Ota muruseosta erilleen puoli desiä piirakan pinnalle ripoteltavaksi, nosta kulhossa jääkaappiin. Sekoita sokeri, vaniljasokeri, suola ja leivinjauhe ja sekoita muruseoksen joukkoon. Lisää soijamaitoa muutama teelusikallinen kerrallaan samalla lusikalla taikinaa käännelleen. Taikinan tulisi irrota kulhon reunoista ja muodostaa pehmeä pallo sekoitettaessa.

Anna levätä jääkaapissa puolisen tuntia. Esilämmitä uuni 200°C. Voitele halkaisijaltaan 20cm irtopohjainen piirakkavuoka.

Painele piirakkataikina vuoan pohjalle ja reunoille. Tasoita ja lisää pohjalle mustikat. Nostele mustikoiden pinnalle soijajogurttia ja sekoita se varovasti mustikoiden joukkoon niin, ettei koko soijajogurtti värjäydy. Ripottele erilleen ottamasi muruseos ja hieman sokeria piirakan pinnalle. Paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes reunat ovat kullanruskeat.

Tarjoile lämpimänä soijavaniljajäätelön kanssa tai kylmänä sellaisenaan.


Ei kommentteja: