toukokuuta 07, 2011

Kasvispaella



Paella on ehdottomasti kesäruokaa. Harva ruoka sopii paremmin suurelle porukalle kokattavaksi muurikkapannulla hyttysten sinfonia taustalla siristessä, kädessä lasilliset huurteisen kylmää valkkaria ja iholla aurinko ja pisamat! Tämä on taas niitä ruokia, jotka vaativat paljon pilkkomista, mutta kun jokaiselle syömärille antaa veitsen käteen ja yhden raaka-aineen pilkottavaksi, hoituu homma leikiten. 

Tein nyt ensi kertaa kasvispaellaa, ja yhdistelinkin useampaa ohjetta. Tärkeimpänä ohjenuorana toimi kuitenkin Yotam Ottolenghin resepti . Isommalle porukalle paellaa tehdessä sahrami kannattanee jättää pois tyyriin hintansa takia.



Värikäs vegepaella 
ja grillattua munakoisoa

1 punasipuli
4 valkosipulinkynttä
1/2 punainen paprika
1/2 keltainen paprika
50g siitakesieniä
erilaisia purkkipapuja 
(esim. punaisia gidney-papuja, suuria valkoisia papuja)
kivellisiä mustia ja vihreitä oliiveja
pakasteherneitä
pakastettuja vihreitä papuja
150g calasparra riisiä tai tummaa riisiä

1 tl savustettua paprikajauhetta
1 tl sahramia
1/2 tl kurkumaa

oliiviöljyä
3 dl kuivaa valkoviiniä
5-7dl kiehuvaa kasvislientä

tilliä tai persiljaa
mustapippuria myllystä
punaisia ja keltaisia kirsikkatomaatteja
1 sitruuna lohkoina

1/2 pieni munakoiso pitkinä viipaleina


Kuori punasipuli, leikkaa renkaiksi. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet. Poista paprikoista kannat ja siemenet, leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Puolita siitakesienet. Huuhtele pavut ja oliivit, poista oliiveista kivet. Nosta herneet ja pavut sulamaan huoneenlämpöön.

Kuumenna oliiviöljy muurikkapannulla tai suuressa laakeassa paistinpannussa. Lisää punasipuli ja paprikat, kuullota noin 5 minuuttia. Lisää joukkoon valkosipuli ja sienet ja kuullota toiset 5 minuuttia. Sekoita joukkoon riisi, kuullota kunnes riisi on läpikuultavaa. Sekoita seoksen joukkoon mausteet ja lisää viini. Sekoittele, kunnes viini on haihtunut, ja lisää sen jälkeen kiehuvaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan, kunnes riisi on kypsää. Lisää uusi kauhallinen vasta, kun edellinen neste on imeytynyt.

Sekoita joukkoon pavut, herneet ja oliivit. Ripottele pinnalle yrttejä, mustapippuria ja puolitettuja kirsikkatomaatteja. Grillaa munakoisoviipaleet parilalla. Tarjoile paella grillatun munakoison, sitruunalohkojen ja espanjalaisen valkoviinin tai sherryn kera.



Käytin paellan valmistukseen ja sen kanssa juotavaksi espanjalaista Savia Viva Familia -luomuvalkoviiniä, joka on valmistettu Xarel.lo-rypäleistä. Vaalea lager sopii myös hyvin paellan kyytipojaksi.


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Larre, löysin sun blogin!! Ja herregud kuinka hieno se on! Todella kaunis ja hyvällä maulla tehty, ehkä täältä mäkin saan innoitusta vegeruokaan :) Toivottavasti sulla on kaikki mainiosti! On jo iso ikävä, eli nyt pitää järkätä se tyttöjen ilta hyvin pian!
Aurinkoa ja lämpöisiä ajatuksia, Marre

Anonyymi kirjoitti...

Näyttää ihan mielettömän hyvältä!!
Muutenkin sun reseptit on tosi hyvältä vaikuttavia ja kuvat tosi kauniita, jotenkin hienostuneita.=o)

Anonyymi kirjoitti...

Anteeksi, mutta: kidney-pavut. Ruoka-/reseptiblogista menee kokonaan uskottavuus, kun ainesosia ei osata kirjoittaa oikein.

Liisa kirjoitti...

Tosi hyvää! Uusi lempiruokani