tammikuuta 24, 2012

Sherryllä ja timjamilla maustettu purjo-perunakeitto

Purjo-perunasosekeitto on taas näitä ruokia, joista tulee mieleen lapsuus. Äiti lorautti keittoon kermaa ja reilun nokareen voita "ihan vain kiillon vuoksi". Kasvijutuista tämä onnistuu ihan yhtälailla, ja reilu nippu timjamia ja tilkka kuivaa sherryä nostavat maun ihan toisiin ulottuvuuksiin.



Sherryllä ja timjamilla maustettu purjo-perunakeitto

4 rosamunda-perunaa
1 keskikokoinen sipuli
4 valkosipulinkynttä
noin 600 g painavan purjon valkoinen osa (käytä vihreä osa kasvisliemeen, piirakkaan tai muihin keittoihin)
oliiviöljyä
kasvislientä
reilusti timjamia
loraus kuivaa sherryä (esim)
tölkillinen (suuria) valkoisia papuja
4 dl kasvikermaa (esim)
Tummansinistä Keijua
suolaa
pippuria

Kuori perunat, sipuli ja valkosipuli. Leikkaa perunat neljään osaan, hienonna sipuli ja valkosipuli. Leikkaa purjo puoliksi pituussuunnassa ja huuhdo multa kerrosten välistä. Leikkaa reilunkokoisiksi palasiksi. 

Kuumenna oliiviöljy reilunkokoisessa kattilassa. Lisää kasvikset ja kuullottele viitisen minuuttia. Kaada joukkoon tilkka sherryä ja riivi reilu nipullinen timjamia. Lisää sen verran kuumaa kasvislientä, että kasvikset juuri peittyvät. Keitä lähes kypsiksi. Lisää joukkoon pavut ja jatka keittämistä, kunnes kasvikset ovat pehmeitä. 

Soseuta keitto, lisää kasvikerma ja reilu nokare Tummansinistä Keijua. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin, tarjoile kuumana hyvän rapsakan leivän ja valkoviinin tai kuivan sherryn kera.


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oih miten hyvän näköistä! Kaikki reseptisi vaikuttavat tosi herkullisilta ja kuvat ovat upeita. Päivittelisit enemmän, tätä blogia lukisi mielellään useammin :--)

Anonyymi kirjoitti...

Harmi, että blogi ollut näin hiljainen pitkään. =o( Tosi hyvä ja kaunis blogi, upeita ruokia.

Stiina kirjoitti...

tuo on varmasti taivaallisen hyvää!