lokakuuta 08, 2009

Puolukkajuustokakku


Joskus asiat vain täytyy tehdä neljään kertaan ennen kuin ne onnistuvat kunnolla. Joskus täytyy odottaa kaksi vuotta.

Yleensä kärsivällisyys kuitenkin palkitaan. Tämä juustokakku ei ole todellakaan vielä täydellinen tai sellainen kuin suurissa suunnitelmissani näin, mutta haluan silti jakaa reseptin ennen puolukkasesongin loppumista. Ehkä kokeilen ensi vuonna - toivottavasti juustokakkuilijana kehittyneempänä - tätä reseptiä uudella tarmolla.

Olen leipurikondiittoriksi ehkä liian impulsiivinen: teen ruokaa hyvin spontaanisti tuota ja tätä ja sitä vähän lisäten, enkä välttämättä loppuvaiheessa edes muista, mitä kaikkia mausteita sitä onkaan tullut annokseen laitettua. Tämän takia leivonnassa vaadittu ainesten tarkka mittaaminen onkin minulle kovin vaikeaa, ja päädyn aina vähintäänkin sähläämään jotain tai sitten vain lukemaan ohjeen niin
huolimattomasti, että huomaan kaataneeni jauhot juuri siihen kulhoon, johon piti laittaa jotain ihan muuta.

Mutta tosiaan, kolmas kerta - tai sitten viimeistään neljäs - toden sanoo ja niin edelleen. Olen jättänyt valkosuklaan nyt pois tästä kakkuversiosta. Ehkä se palaa kuvioihin joskus myöhemmin. Tätä ohjetta varten tarvitset pieniä (halkaisijaltaan noin 8cm, korkeus 5 cm) pohjattomia vuokia (omani ostin Stockmannilta kahden kappaleen pakkauksessa) sekä joko leivinpaperia vuokien vuoraamiseen tai mieluummin sopivan kokoiseksi leikattua silikonileivinalustaa tai muuta kesto"leivinpaperia".


Puolukkainen juustokakku
3-4 annoskokoista kakkua

30 g keksejä (esim Digestive)
ruokalusikallinen Tummansinistä Keijua
noin 1 rkl kuivattuja karpaloita
noin 1 rkl pienehköjä tuoreita puolukoita

1/3 purkillinen Tofuttin maustamatonta soijatuorejuustoa
1/3 purkillinen Alpro Soyan maustamatonta soijajogurttia
1 - 1 1/2 rkl perunajauhoja
1 rkl tomusokeria

2 1/2 dl puolukkamehua
1 rkl agarhiutaleita

1 1/2 dl kookosmaitoa
1 rkl vaniljasokeria
vajaa 1 rkl agarhiutaleita

Esilämmitä uuni 200°C.

Murskaa keksit jauhomaiseksi seokseksi. Nypi sekaan huoneenlämpöinen margariini. Pilko karpalot pienemmiksi paloiksi ja sekoita keksimuruseokseen. Sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon puolukat kokonaisina, sekoita varoen jotteivat puolukat rikkoonnu.

Leikkaa leivinpaperista tai silikonialustasta vuokaasi sopivan kokoinen suorakaide ja vuoraa vuoan seinämät sillä. Nosta vuoat leivinpaperoidulle uunipellille. Painele keksimuruseos tasaiseksi kerrokseksi vuokien pohjalle.

Pehmitä tuorejuusto haarukalla kulhossa. Lisää joukkoon soijajogurtti, perunajauho sekä tomusokeri ja sekoita tasaiseksi.

Kaada seos vuokiin pohjan päälle ja ravista vuokia kevyesti sivusuunnassa tasoittaaksesi seoksen pinnan. Paista juustokakkuja uunin keskitasolla 10-20 minuuttia. Niiden pinnan pitäisi tuntua sormella painettaessa kimmoisalta.

Poista vuoista leivinpaperi ja anna juustokakkujen hieman jäähtyä samalla kun teet ensimmäisen kiillekerroksen.

Sekoita pienessä kattilassa puolukkamehu sekä agarhiutaleet. Kiehauta ja anna kiehua hiljalleen 3-5 minuuttia tai pakkauksen ohjeiden mukaan. Voit testata hyytymisen kastamalla seokseen lusikan, puhaltelemalla lusikkaan jääneen nesteen kylmäksi ja kokeilemalla, onko se hyytynyt.

Anna kiilteen hieman jäähtyä ja kaada se varovasti juustokakkujen päälle puolen sentin paksuiseksi kerrokseksi. Osa kiilteestä saattaa karata vuoan reunojen alta (juustokakkukerros saa vaaleanpunaisen kerroksen huntumaisesti sen päälle laskeutuvasta kiilteestä). Jos näin käy, anna kiilteen jäähtyä vielä lisää niin että se alkaa jähmettyä ja kaada se vasta sitten kakkujen päälle.

Valmista kookosmaitokerros sekoittamalla pienessä kattilassa kookosmaito, vaniljasokeri sekä agarhiutaleet. Kiehauta ja anna kiehua hiljalleen 3-5 minuuttia tai pakkauksen ohjeiden mukaan.

Puolukkakiilteen jäähdyttyä kaada kookoskiille sen päälle.
Anna kakkujen jähmettyä jääkaapissa muutama tunti tai mielellään yön yli.

Poista kakut vuoista painamalla niitä kevyesti nostaessasi vuokaa ylöspäin. Koristele keksinmuruilla ja tuoreilla puolukoilla.

2 kommenttia:

verrot kirjoitti...

Viimeinen kuva on herkku. Odotan vesi kielellä uusia kokeiluita.

Q kirjoitti...

Kiitos. Ärsyttää, kun on niin vähän valoa ja pitää hirveästi säätää photarilla. Eihän niistä oikean sävyisiä tule, vaikka kuinka nyhväisi : (

Heittelen sinua varmaankin taas piakkoin kakuilla siis!