marraskuuta 09, 2009

Isänpäivää


Perheessäni syntymä-, nimi-, isän- ja äitienpäivien kaava on ollut lapsuudestani asti sama: aamulla päivänsankari nukkuu pitkään - ellei kyseessä ole arkipäivä - muiden valmistaessa hänelle hienon aamiaisen tuorepuristettuine mehuineen ja vastapaistettuine muffineineen. Aikaisemmin aamiainen tarjoiltiin tarjottimella sänkyyn lahjojen kera, mutta nykyään olemme tyytyneet kattamaan herkut pöytään ja noutamaan sankarin laulun ja halausten kera antimien ääreen.Perheen perinteet ovat aina olleet minulle tärkeitä ja tulevat toivottavasti olemaan vastakin. Odotan innolla tulevaa joulua, sillä vasta yhden vegaanisen joulun viettäneenä en ole ehtinyt muodostamaan sen kummempia tapoja tai lempiruokia juhlapyhiksi.

Isänpäivän perinteisen aamiaismenumme vegaanistaminen ei onneksi ole kovin vaikeaa. Suurin kiitos tästä kuuluu Danonen valmiscroissant-taikinalle, joka sattuu olemaan vegaanista. Tätä valmistaikinaa on käytetty perheessämme jo ennen allekirjoittaneen vegaanistumista, ja oli ilo huomata sen käytön olevan mahdollista myös jatkossa.


Aamuinen menu koostui kokonaisuudessaan

vegaanisista croissanteista
jouluisilla mausteilla, itsetehdyllä musta-aronia marja -hillolla sekä suklaalla maustetuista muffineista
kirsikkatomaateista
omenasuikaleista
teestä/kahvista
sekä edelliseltä illalta jääneestä kuohuviinistäValitettavasti en pysty nyt juuri jakamaan reseptejä mistään päivän herkuista. Muffinit äitini muunsi vegaanisiksi jonkin jauhopussin kyljen ohjeesta, päivälliselle tehty keitto taisi olla tv-kokkiohjelman perua. Erinomainen bataattichilikeitto syötiin itseleivottujen sämpylöiden kera pistaasipähkinöillä, basilikalla ja kauraruokakermalla höystettynä. Pääruokana tämän tyylinen annoskokonaisuus: seitanin tilalla tarjottiin tofua allekirjoittaneen mokan takia - unohdin ostaa gluteenijauhoa - ja annos sai uutta ilmettä paprikasalsasta.

En malta odottaa, että vanhempani saavat keittioremonttinsa käyntiin ja pääsen äitini kanssa valitsemaan heille uutta juhla-astiastoa. Äitini pitää kovasti Villeroy&Bochin astioista, ja heidän vanha juhla-astiastonsa onkin jo lopetettua Villeroy-tuotantoa. Uudemmista mallistoista esimerkiksi Arden Lane, Gray Pearl ja Ivoire saattaisivat näin nopealla vilkaisulla miellyttää sekä äitini että omaani visuaalista silmää.

6 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Lumoavat kuvat ja herkullinen menu! Lisää tällaista :).

Elina kirjoitti...

Mä olen aina kaikki juhlapyhät töissä ja vanhemmat asuvat 300 kilometrin päässä, joten perheenjäseniä ei pysty juuri koskaan hemmottelemaan - saman katon alla asuvaa miestä lukuun ottamatta. Tällaiset perinteet olisivat kyllä mahtavia!

Ihania kuvia :)

-Elina/Chocochili.net

Q kirjoitti...

Ulla:
Hämmennyin nimestäsi (äitini nimi on myös Ulla) : ) Mutta kiitos silti kovasti kommentista, arvostan näitä harvoja kovin paljon. Jatkan samaan malliin, vaikka kuvaaminen näin vähässä valossa onkin ainakin omassa kämpässäni ihan mahdotonta.

Elina:
Perheen hemmottelemisessa on sekin hyvä puoli, että voi ensinnäkin laittaa äidin maksamaan tarvikkeet ja toisekseen ei itse tarvitse tarkastella linjojaan niin yhtetään, kun laittaa muut syömään suurimman osan herkuista : ) Perinteet ovat parhautta. Kiitos kovasti kehuista.

verrot kirjoitti...

kuvat edelleen hienot, pidän väriskaalasta ja tietenkin valosta! muffinssit olivat herkullisia ja muu menu kuulostaa myös herkulliselta

Lisko kirjoitti...

Mahtaakohan astioista löytää tietoa helposti onko ne luuposliinista valmistettuja vai ihan eläimettömiä.

Herkullisen näköisiä muffinseja tosiaan :P

Q kirjoitti...

verrot:
kiitos. Niin se valo vaan päivä päivältä vähenee, mutta kohta taittuu tämän pimeydenkin selkä. Sitä alkaa arvostamaan asioita vasta kun ne eivät enää olekaan siinä!

Lisko:
Tuosta en osaa sanoa mitään. En itseasiassa ole ikinä tullut ajatelleeksi astioidenkin sisältävän jotain mahdollisesti eläinperäistä!
En usko edes erikoistuneempienkaan liikkeiden myyjien välttämättä tietävän astioiden luuposliittomuudesta, mutta aina kannattaa kysyä. En tiedä, mistä verkostakaan asiasta löytyisi tietoa...