Edellisestä postauksesta on taas vierähtänyt kuin varkain puoli vuotta. Muistikortit ovat kyllä täynnä kuvia, mutta niiden saattaminen tänne Internetin Ihmemaahan onkin sitten vähän hitaampi prosessi. Väliin on tietysti mahtunut muutto uuteen asuntoon, ylioppilaskirjoitukset sekä muita aktiviteetteja, jotka ovat vieneet aikaa bloggailulta. Olen myös investoinut uuteen objektiiviin, Sigman 50mm/1.4EX -kaunokaiseen, jonka kapean syväterävyyden ja paremman kuvanlaadun turvin olen innostunut taas viime aikoina kuvailemaan enemmän.
Vappu meni jo, mutta ikinä ei ole huono hetki pyöräyttää pellillistä rapeakuorisia munkkeja. Nämä pienokaiset saavat makunsa kookoskermasta ja soijajogurtista. Mistään painonvartija-herkusta ei ole kyse, mutta kukaan tuskin odottaakaan sellaista uppopaistetulta vehnäiseltä.
Kookosjogurttimunkit
noin kaksi paistopellillistä
4 dl kookoskermaa
2 dl soijajogurttia
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
(luomu)limen raastettu kuori
14-16 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1 pkt munkinpaistorasvaa
sokeria sokeroimiseen
Sekoita kookoskerma ja soijajogurtti kattilassa, kuumenna seos kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja sekoita vispilällä tasaiseksi. Lisää joukkoon noin viisi desiä jauhoja, suola, sokerit ja hyvin pestyn (luomu)limen raastettu kuori. Jatka sekoittamista suurella lusikalla. Lisää toiset viisi desiä jauhoja vähitellen taikina joukkoon.
Kun lusikalla sekoittaminen alkaa tuntua raskaalta, jatka sekoittamista käsin. Eri valmistajien jauhoissa on paljon eroja, joten jauhojen määrä kannattaa arvioida näppituntumalla desimäärään sijaan. Munkkitaikinan tulisi jäädä melko löysäksi, jotta ne paistuvat ilmaviksi. Puolikarkeilla jauhoilla rakenteesta saa tarpeeksi kuohkean: erikois- tai kakkujauhoja käytettäessä taikinasta tulee liian tiivis.
Vaivaa taikinaa, kunnes se alkaa irrota kulhon reunoista. Peitä kulho muovipussilla ja jätä kohoamaan kaksinkertaiseksi lämpimään paikkaan. Nosta munkinpaistorasva valmiiksi kattilaan tai korkeareunaiseen paistinpannuun lämpenemään huoneenlämmössä.
Kun taikina on kohonnut, kaavi se hyvin jauhotetulle pöydälle. Ripottele myös taikinan pinnalle hieman jauhoja: tämä helpottaa palojen irrottamista taikinasta. Jauhota myös kätesi. Irrota veitsellä tai sormin nyrkkiin menevä pala taikina. Ota huomioon munkkeja tehdessäsi, että ne kohoavat ennen paistoa ja paisuvat vielä paistettaessa. Pyörittele taikinasta golfpallon kokoisia palloja. Aseta ne leivinpaperoidulle uunipellille jättäen väleihin reilusti tilaa. Jatka pallojen pyörittämistä, kunnes pelti täytyy. Peitä pelti leivinliinalla ja nosta se pois tieltä lämmittämättömään uuniin. Jatka samalla tavalla, kunnes taikina loppuu. Anna munkkien kohota, kunnes ne ovat pinnaltaan kimmoisia. Tätä voit testata painamalla sormella munkin pintaa: jos pinta palautuu muotoonsa, munkki on kohonnut tarpeeksi.
Kuumenna munkinpaistorasva. Rasva on tarpeeksi kuumaa, kun siihen pudotettu taikinanokare saa rasvan kuplimaan välittömästi ja nokare ruskistuu noin minuutissa. Pidä varalta koko ajan kantta käsien ulottuvilla. Paistettaessa kannattaa myös olla jonkinlainen lautanen, johon voi laskea reikäkauhan. Vaikka rasva hieman käryttää, älä mielellään pidä liesituuletinta päällä: liesituulettimen imu saattaa nostaa rasvan syttyessä liekit korkeiksi. Pidä sen sijaan ikkunaa tai ovea auki.
Nosta kolme tai neljä munkkia kerrallaan paistumaan. Jos munkeilla on tarpeeksi tilaa, ne kellahtavat itsekseen ympäri ollessaan toiselta puolelta valmiina. Voit myös kääntää ne reikäkauhan avulla ympäri. Käännettyäsi ensimmäiset munkit ympäri lisää kaksi tai kolme munkkia paistumaan.
Kun ensimmäiset munkit ovat paistuneet, nosta ne reikäkauhalla rasvasta valuttaen suurimman osan rasvasta kattilaan. Nosta munkit leivinpaperin päälle, jotta niistä imeytyy loppu rasva.
Siirrä munkit ritilän päälle jäähtymään. Munkit tulee sokeroida kuumina. Helpoiten sokerointi käy laittamalla paperi- tai muovipussin pohjalle muutaman desin sokeria ja lisäämällä pari kolme munkkia kerrallaan pussiin. Sulje pussin suu ja ravista muutaman kerran. Sokerin joukkoon voi myös sekoittaa mausteita, kuten kanelia, neilikkaa, kaardemummaa tai eri sitruksen kuoria. Kokeile myös ruokokidesokeria! Voit joko sokeroida munkit heti, tai esimerkiksi pakastaa ne ja lämmittää myöhemmin mikrossa ja sokeroida kuumana. Munkit ovat parhaimmillaan vasta paistettuina, vielä lämpiminä. Silloin niiden kuori on rapeimmillaan ja sisus ihanan kuohkea.
Paista loput munkit kuten edellä kolme tai neljä munkkia kerrallaan.
Olen aikaisemmin paistanut munkit aina öljyssä, mutta tällä kertaa kokeilin munkinpaistorasvaa jonkin lehtiartikkelin innoittamana. Munkinpaistorasvalla paistettaessa munkin kuoresta tulee rapeampi ja sisuksesta kuohkeampi.
Tämän kuvan minusta otti avopuoliskoni yhteisen photoshoottailun yhteydessä. Meidät voi tavata 21.-22. kesäkuuta Tampereen toisilla Vegfesteillä. Olemme jakelemassa blogeissammekin näkyneitä herkkuja perjantaina maisteluteltassa. Tervetuloa maistelemaan meidän ja muiden blogaajien keitoksia vaikka viikonlopun jokaisena päivänä!
Limesima
5 litraa vettä
2 luomusitruunaa
2 luomulimeä
4 dl fariinisokeria
4 dl sokeria
herneen kokoinen pala hiivaa
rusinoita
Pese sitrushedelmät huolellisesti. Kuori limet ja sitruunat kuorimaveitsellä, poista kuorisuikaleista valkoinen osa. Poista valkoinen kuoriosa myös hedelmälihan ympäriltä ja viipaloi sitruunat ja limet.
Mittaa suureen kattilaan vesi, kiehauta. Lisää sokerit ja sekoita, kunnes sokerit liukenevat.
Lisää kattilaan kuorisuikaleet ja sitrusviipaleet. Nosta kattila levyltä ja jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi
Liota hiivanokare nestetilkkaan ja sekoita juomaan. Anna käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
Siivilöi ja pullota sima. Pudota jokaiseen pulloon rusinoita ja siirrä pullot kylmään. Sima valmistuu viileässä noin viikossa.
2 kommenttia:
MIten mahtavia kuvia taas! Ja ihanan söpöt pikku munkit!
Kiitos! Pikkumunkit on parhaita, vaikka niitä tuleekin sitten usein syötyä liikaa, ovat niin viattomia : )
Lähetä kommentti