huhtikuuta 13, 2011

Tortillat

Kaupassa työskennellessä oli hauska huomata joka perjantai kuuden jälkeen yhä useamman asiakkaan koriin sujahtavan varsin samanlaisia ruokatarpeita - ja nyt ei siis ole kyse siitä alkoholista. Jauhelihaa, avokadoa, salaattia, tomaattia, salsaa... Arvaatte varmaankin, mihin ruokalajiin nämä tarpeet olivat päätymässä?
Aivan, tortilloja. Luulenpa, että aika monessa suomalaisperheessä kootaan viikonlopun kunniaksi pöytään jos jonkinmoista kipposta erilaisia täytteitä höyryävän kuumiin tortilloihin käärittäväksi. 
Meillä ei tortilloihin kääritä tietenkään jauhelihaa tai juustoraastetta. Täytteet vaihtelevat joka kerta, mutta tietyt jutut on pakko saada, muuten ei tortillaa synny.

 Pitkään haudutettu luomutomaattimurskasta valmistettu tomaattikastike ja yksinkertainen avokadodippi ovat aivan ehdottomia omaa tortillakokemustani ajatellessa. Avokadodippiin käytän ainoastaan kypsiä avokadoja ja soijajogurttia. Mielestäni mausteita ei tarvita, ne vain peittävät avokadon herkän maun. 

Valmistan aina myös makeaa sipulia. Käytän usein punasipulia renkaina tai lohkoina ja reilusti valkosipulia. Sipulit kuullotetaan kattilassa, lisätään tummaa siirappia, balsamicoa ja soijakastiketta. Seoksen annetaan hautua ja suurustetaan ennen tarjoilua maissitärkkelyksellä tai perunajauholla. 

Muuten täytteet vaihtelevat paljon. Tortillan sisään saattaa kääriytyä vaikka marinoitua tofua tai kikherneitä, nopeasti wokattuja sieniä, fenkolia, paprikaa, pähkinöitä, erilaisia yrttejä. Käytän mieluummin aromikkaita ja kauniita maustekasveja kuin jäävuorisalaattia, vaikka se rapsakkuudessaan on ihan mukava lisä tortillaan. 

Itsetehdyt tortillat ovat paljon parempia kuin kaupan suojakaasuun pakatut, mutta niitä tulee tehtyä valitettavan harvoin. Silloin kun teemme tortillamme itse, käytämme tätä ohjetta. 

Parasta tortilloissa on juuri se, että niihin voi käyttää melkein mitä vain.

 Ja näitä tortilloita muuten stailattiin noin puoli tuntia kokkipihtien eli atuloiden kanssa. Jos omasi eivät ruokapöydässä näitä samalta, ei hätää, eivät näytä minunkaan!


2 kommenttia:

verrot kirjoitti...

Tortillat olivat ihan superhyviä! Pidän paljon ensimmäisestä kuvasta, kivasti toistuu lasin vähän verkkomainen kuvio taustalla. Syväterävyydet ovat hienot kaikissa kuvissa! Olisi hauska tehdä vertailua eri ihmisten tortilloista, koska basicly tosi samanlaisillakin perheillä on hyvin erilaiset tortillatavat. Kuvasarjan paikka!

Q kirjoitti...

Kiitos : ) Joo, kuvasarja Finland goes tortillas, kuvattuna aina perhe ja sitten yläpuolelta hienosti stailattu tortilla :D Tai tortilla-kirja!