syyskuuta 30, 2009

Kasvispiirakkaa






























Työkaverini Amandan aloitettua opiskelunsa leipurikondiittoriksi ja vaihdettuaan kokoaikaisesta osa-aikaiseksi työntekijäksi en ole nähnyt häntä niin usein kuin ennen. Kolikolla on kuitenkin aina kääntöpuolensa, ja saan todennäköisesti oppia Amandan kautta vielä monia asioita leipomisen ja konditorian alueilta. Kondiittoriksi kouluttautuminen olisi minulle suhteellisen turhaa, sillä vegaanista leipomista ei erityisemmin käsitellä alan suomalaisissa kouluissa. Haluaisin kuitenkin oppia esimerkiksi kehräämään sokeria ja tekemään suklaasta koristeita ja kaikkea muuta ihanaa.

Onneksi tulevassa koulussani - jos rahat riittävät sitten viiden vuoden päästä ja pääsen sisään - tullaan käsittelemään jonkin verran myös leipomista, muttei varmastikaan yhtä laajalti kuin kondiittorin koulutuksessa.

Amandan piti päästä evakkoon vanhempiensa luota juhlien takia, ja päätimme linnottautua keittiööni valmistamaan ruokaa ja juomaan hyvää viiniä. Kokeilimme vegaanistaa erään piirakkaohjeen, jonka hän oli oppinut koulussa. Tämä on ehkä paras piirakkapohja, jota olen koskaan syönyt!


Punajuuri-sinihomejuustopiirakka

150 g vehnäjauhoja
100 g tummansinistä Keijua
1 tl leivinjauhetta
50 g Tofuttin maustamatonta tuorejuustoa
50 g Sheesen Blue Style -soijajuustoa

noin 400 g tuoreita punajuuria
rypsiöljyä freesaamiseen
noin 1/3 kiekko Sheesen Blue Style -soijajuustoa
100 g Tofuttin maustamatonta tuorejuustoa
(suolaa ja pippuria)

Mittaa jauhot ja margariini. Nypi ne kulhossa tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon leivinjauhe sekä haarukalla notkistettu tuorejuusto. Raasta 50 g soijaajuustoa ja lisää sekin taikinan joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Painele taikina halkaisijaltaan 25-30 cm kokoisen vuoan pohjalle ja reunoille.

Esilämmitä uuni 200°C.

Kuori punajuuret ja pilko ne pikkurillinpään kokoisiksi kuutioiksi. Freesaa/kuullota kuutioita kuumassa pannussa rypsiöljyssä, kunnes punajuuri pehmenee. Raasta Blue Style -soijajuusto ja sekoita tuorejuustoon. Lisää makusi mukaan suolaa ja pippuria.

Levitä punajuurikuutiot tasaisesti piirakkapohjalle. Lusikoi tuorejuusto-juustoraasteseos punajuurten päälle ja levitä. Älä kuitenkaan sotke tuorejuustoa liiaksi punajuurten kanssa tai koko piirakastasi tulee vaaleanpunainen.

Paista 200°C uunissa keskitasolla puolisen tuntia tai kunnes piirakan reunat ovat kullanruskeat. Tarjoile hieman jäähtyneenä tai kylmänä rucolan tai yrttien kera. Pohja pysyy kylmänä todella hyvin koossa ja tämä piirakka maistuu ilman lämmittämistäkin oikein hyvin.



Teimme samalla pohjan ohjeella myös Chocochilin tyyliin parsakaali-savutofupiirakkaa, josta tuli myös erittäin hyvää.

2 kommenttia:

Amir Olavi kirjoitti...

Piirakka oli erinomaista, pitää kokeilla reseptiä joku päivä! Kuvista pidän myös, looking good.

Laura kirjoitti...

Muista freesata ne punajuuret ihan pehmeiksi, tulee mausta ja rakenteesta piirakkaan paljon parempi! Tai siis siinä piirakassa, jota maistatutin sinulla oli ne punajuuret tosiaan jääneet vähän koviksi.

Kiitos. Itse en kyllä ihan tykkää tuosta kuvasta tarpeeksi, mutta syytän kameraa ja kiellän oman osuuteni kuvan heikkolaatuisuuteen....