syyskuuta 23, 2009

Täydellinen tomaattikastike, I osa


































Viime kesänä osallistuin Hesarin mansikkakakkukilpailuun, kuten olen useaan otteeseen jo tässäkin blogissa maininnut. Ystävien ja perheen tuki oli kilpailun aikana hyvin tärkeää, ja yhdeksi innokkaimmista kannustajistani nousi serkkuni Anna. Anna on asunut Yhdysvalloissa jo ties kuinka monta vuotta, enkä näe häntä tämän takia kovinkaan usein. Kultainen Anna oli kääntänyt ohjeeni englanniksi noin 50 ystävälleen, lähettänyt sen heille sähköpostiosoitteeni kera ja kehoittanut kokeilemaan ja kommentoimaan.

Annan ja hänen ihanan miehensä Jayesonin edellisestä vierailusta Suomeen oli vierähtänyt jo melkein kaksi vuotta heidän pienen esikoistyttönsä syntymä
n vuoksi. Jayesonilla on vuodessa ainoastaan kaksi viikkoa lomaa korkeasta asemastaan yrityksessään huolimatta, ja ne kuluvat joka vuosi Suomessa suvun kesämökeillä ja kaiken maailman kissanristiäisissä. Koko suku odottaa kihisten ja kuhisten saadakseen kestittää kauan poissaolleita vieraita, viettääkseen aikaa ja puhuakseen pitkän ajan ja etäisyyden umpeen. Koska perheeni asuu lähimpänä lentokenttää, olemme muodostuneet perinteiseksi viimeiseksi etapiksi ennen paluuta Jenkkeihin.

Anna oli niin innostunut mansikkakakustani, että vaatimalla vaati saada syödä sellaista Suomeen tultuaan. Jayeson oli ensimmäisellä vierailullaan Suomeen monta vuotta sitten syönyt koko elämänsä mansikkakakkukiintiön täyteen, joten osa kakuista syntyi itsepoimituista mustikoista.

Tämä postaus ei kuitenkaan liity mansikkakakkuun, vaan itse pääruokaan. Tulevana ravintolakokkina (kunhan pääsen alaa opiskelemaan) olen aina innoissani järjestämässä kaiken maailman ruokakestejä, ja sainkin vanhempani maaniteltua antamaan kaikki ohjat itselleni. Viimeinen illallinen muodostuikin odotettua suuremmaksi tapahtumaksi ja lopulta väänsin hiki hatussa kahden apulaisen kanssa kolmen ruokalajin vegaanista illallista 13 hengelle. Mutta se kannatti.

En kaikessa kiireessä ehtinyt kirjoittaa reseptiä ylös saatika kuvaamaan tuotoksiamme, mutta nyt viimein olen saanut senkin homman pois jaloista. Tähän minut innoitti kymmenen litran ämpärillinen suppilovahveroita, jonka sain rakkaan ystäväni isältä. Kiitos vielä Ari!

Menun pääruoka sai inspiraationsa Ravintola Kappelin eräästä annoksesta, jonka olen jalostanut vegaaniseksi ja itseni tyyliseksi. Voin suositella Kappelia lämpimästi myös vegaaneille. Palvelu toimii moitteettomasti, on ystävällistä ja sympaattista. Muokkasivat avuliaasti ateriamme vegaaniseksi ilman kummempia ihmettelyjä.


















Pariloitua munakoisoa
paprikaisen tomaattikastikkeen ja sienirisoton kera

3-4 hengelle

Tomaattikastike

750g kypsiä tomaatteja
oliiviöjyä paistamiseen ja paprikoiden voiteluun
4 valkosipulinkynttä
1 punasipuli
2 punaista paprikaa
kourallinen tuoretta oreganoa
1 rkl kuivattua rosmariinia
sokeria
puolikas kasvisliemikuutio (Reformi)

Esilämmitä uuni 200°C.

Poista valkosipulinkynsistä kuori painamalla niitä leikkuulautaa vasten kokkiveitsen lappeella. Kuori ja silppua mahdollisimman hienoksi.

Huuhtele tomaatit ja poista niistä kannat. Leikkaa pikkusormenpään kokoisiksi kuutikoiksi.

Poista paprikoista kannat ja siemenet kuitenkin niin, ettet halkaise paprikaa. Kaada toisen paprikan sisään reilusti oliiviöljyä, pyörittele niin että öljy levittyy paprikan sisään ja kaada ylimääräinen öljy toiseen paprikaan. Toista. Nosta paprikat avoin kantapuoli alaspäin leivinpaperoidulle uunipellille. Sivele myös ulkopintaan oliiviöljyä. Paahda paprikoita uunissa, kunnes niiden kuori alkaa tummua.

Paprikoiden paahtumisen aikana kuullota valkosipuleita kattilassa öljytilkassa. Lisää tomaatit ja puolikas liemikuutio sekä puoli kourallista oreganoa. Anna kastikkeen porista miedolla lämmöllä parisen tuntia silloin tällöin sekoitellen. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, jos kastike tuntuu muuttuvan liian paksuksi.

Paprikoiden paahduttua nosta ne pieneen muovipussiin (esimerkiksi kaupan hedelmäpussiin) ja solmi pussi. Tämä helpottaa paprikoiden kuorimista. Anna paprikoiden jäähtyä ja irrota kuoret varovasti. Lisää paprikat kokonaisena tomaattikastikkeen joukkoon lopun oreganon kanssa. Sekoita kastike tasaiseksi sauvasekoittimella. Mausta sokerilla ja tarvittaessa suolalla ja pippurilla.


Sienirisotto

5 dl kasvislientä tai 5 dl vettä ja 1 kasvisliemikuutio (Reformi)
110 g hyvälaatuista, mielellään italialaista risottoriisiä
2 valkosipulinkynttä
1 dl soijaruokakermaa
25 dl soijajuustoa (Sheese Savustettu cheddar)
90 g tuoreita suppilovahveroita tai muita metsäsieniä
oliiviöljyä paistamiseen

Poista valkosipulinkynsistä kuori painamalla niitä leikkuulautaa vasten kokkiveitsen lappeella. Kuori ja silppua mahdollisimman hienoksi.

Silppua suppilovahverot pieneksi ja paista niitä oliiviöljyssä pannulla muutama minuutti kunnes ne alkavat luovuttaa nestettä. Siirrä odottamaan risoton valmistuksen ajaksi. Raasta soijajuusto valmiiksi hienoksi raasteeksi.

Kuumenna kasvisliemi tai kiehauta 5 dl vettä ja kasvisliemikuutio. Pidä neste lämpimänä koko risoton valmistuksen ajan.

Kuullota valkosipulia ja risottoriisiä kattilassa, kunnes riisi on hieman läpikuultavaa. Lisää nestettä niin, että riisi peittyy. Anna porista hiljalleen, kunnes lähes kaikki lisäämäsi kasvisliemi on imeytynyt. Jatka näin aina lisäten nestettä, kunnes puoli litraa on kulunut. Sekoita huolellisesti varsinkin veden ollessa melkein imeytynyt, ettei risotto pala pohjaan.

Testaa risoton kypsyys maistamalla. Risoton pitäisi olla pehmeän kermaista, muttei kuitenkaan puuromaista tai liian napakkaa. Lisää tarvittaessa vielä lisää vettä ja anna porista, jos risotto tuntuu liian napakalta. Lisää lopuksi joukkoon soijaruokakerma, juustoraaste sekä suppilovahverot. Sekoita hyvin.

Pariloidut munakoisot

1 (mielellään pitkä ja kapea) munakoiso
sormi- tai merisuolaa
mustapippuria
oliiviöljyä

Poista munakoisosta kantaosa. Leikkaa munakoiso pitkittäin ohuiksi siivuiksi (2-5mm), 3 suikaletta per syöjä. Levitä suikaleet laakealle lautaselle tai muulle alustalle ja sirottele päälle suolaa. Itketä munakoisoja näin kunnes niistä on vapautunut nestettä ja ne tuntuvat pehmeiltä. Huuhtele munakoisot ylimääräisestä suolasta lämpimällä vedellä.

Pariloi munakoisoviipaleet grillissä tai paista niitä kuumalla pannulla. Kauniimman kuvion saat parilan avulla, mutta tavallinen paistinpannukin käy. Mausta mustapippurilla.


Annoksen kokoaminen
yrttejä (esim oreganoa ja ruohosipulia) koristeluun

Levitä laakealle lautaselle ohut ympyrä lämmintä tomaattikastiketta. Kokoa ympyrän keskelle keko sienirisottoa. Revi annoksen päälle tuoretta oreganoa tai muita pienilehtisiä yrttejä. Nosta keon päälle kolme munakoisoviipaletta, koristele vielä ruohosipulilla.



Täydellisen tomaattikastikkeen salaisuus piilee kypsissä tomaateissa ja hyvin pitkässä haudutuksessa. Tomaatteja ei tarvitse edes kuoria, kun ne saavat porista hiljalleen monen tunnin ajan. Seuraavassa postauksessa valotan muita tapoja tarjoilla tätä nimenomaista kastiketta.

2 kommenttia:

Amir Olavi kirjoitti...

Mmm. Erittäin hyvää oli, kuvat yhä hyvin kauniita.

Laura kirjoitti...

Mmm niin oli :) Kiitos kovasti