kesäkuuta 13, 2010

Vohvelikestit

Eräs arkiaamu valkeni surullisen harmaana, taivas hyisen rosterisena pintana vihmoi kylmää sadetta unisen kaupungin ylle. Peiton alle tiukemmin kääriytyessä muisto kesäisestä tuulesta niskahiuksissa vahvisti tarpeen: pakko saada jotain lämmintä ja lohduttavaa!

Vohveliraudan olimme jo muutama kuukausi sitten lainanneet kumppanini vanhemmilta juuri tällaisia tilanteita varten. Sateen rummuttaessa ikkunaan vatkasimme unisina taikinaa Otavan kustantaman "Leivo herkkuja helposti" -kirjan ohjetta muunnellen. Kyseisestä kirjasta on muodostunut perusohjekirja, mitä leipomiseen tulee. Epävegaanisenakin opus on erittäin hyödyllinen, ja pienelle luovuudella ja kokemuksella saa kananmunat ja maidot helposti korvattua. Itse luotan esimerkiksi kananmunaa korvatessa enemmän soijajogurttiin kuin erilaisiin pellavansiemenlimoihin ja soijajauhosekoituksiin. Useissa leivonnaisissa kananmunan merkitys lopputuloksessa on itseasiassa hyvin vähäinen, joten pienen nestetilkan lisääminen ajaa asiansa loistavasti. Munasokerivaahtoon perustuvaa kakkupohjaa ei kylläkään noin vain soijajogurtilla korvata, mutta siihenkin on omat keinonsa.

En itseasiassa ollut koskaan aikaisemmin tehnyt itse vohveilta. Perheelläni ei ole ikinä ollut vohvelirautaa, ja itsetehtyjä vohveleita olenkin syönyt vain kerran natiaisena sukulaisten luona. Sen sijaan jokavuotisen Linnanmäen reissun yhdeksi tärkeimmistä kohdista muodostui hillokermavohveli. Huvipuistosta ei vain voinut lähteä, ennen kuin se oli syöty. Itse en hattaroista ja muista niinkään perustanut, mutta se vohveli oli vain saatava.

Tästä kokemattomuudestani ja netistä nopeasti kaivamani reseptin toimimattomuudesta johtuen ensimmäisestä vohvelisatsista tuli varsin epävohvelimainen, liian paksu ja raaka. Onneksi "Leivo herkkuja helposti" - kirjan resepti pelasti päivän ja täydellinen rapeus ja maku saivat hymyn huulille. Sadekin unohtui.


Vohvelit

6-8 vohvelia

5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 - 1 dl sokeria
ripaus suolaa
1 tl kardemummaa
5 dl soijamaitoa
2-3 rkl soijajogurttia
loraus rypsiöljyä


Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Tee jauhoseoksen keskelle kuoppa ja kaada siihen puolet soijamaidosta. Sekoita tasaiseksi. Lisää loppu soijamaito sekä soijajogurtti ja öljy. Sekoita ja anna taikinan turvota puolisen tuntia huoneenlämmössä. Kuumenna vohvelirauta ja voitele se öljyllä tai margariinilla. Levitä raudalla kauhallinen taikinaa ja paista kullanruskeaksi. Voitele rauta uudestaan, jos vohvelit alkavat tarttua siihen. Vohvelit pehmenevät päällekkäin säilytettynä. Voit rapsakoittaa ne nostamalla ne hetkeksi kuumaan vohvelirautaan takaisin tai säilyttämällä ne ritilän päällä. Heti syötyinä vohvelit ovat parhaimmillaan.

Söimme vohveleita sekä makeiden että suolaisten lisukkeiden kanssa. Tofu-kevätsipuli-parsapaistos yrteillä maustettuna maistui erittäin hyvältä pehmeän soijajogurtti-tofutti-seoksen kanssa. Kaapista löytyneistä raparpereista ja tuoreista nektariineista syntyi sokerissa, margariinissa ja vaniljasokerissa paistettuna silkkinen pikakompotti. Rapea vohveli pääsee kuitenkin parhaiten oikeuksiinsa ihan vain sokerilla höystettynä.

Vohveliainekset kulkeutuivat kätevästi sateesta huolimatta helposti anoppilaan kuvauksia varten itse päällystetyssä kylmälaukussa. Etolan kahdeksan euroa maksanut styroks-rumilus sai uuden ulkoasun allekirjoittaneen näppärissä sormissa Sanna Annukan Marimekolle suunnittelemasta "Kanteleen kutsu" -vahakankaasta, jota saa ainakin Stockmannilta (noin 25e/metri). 50 cm pala riittää loistavasti yhden 11 litran kylmälaukun päällystämiseen. Suuntaa-antava ohje kylmälaukun päällystämiseen hauskojen ideoiden kera löytyy muuten Koti&Keittiö-lehden 6-7/2010 -numerosta. Itse aion kyllä käydä hamstraamassa vielä muutaman laukun lisää päällystystä varten!


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Olisi kiva jos laittaisit myös lisukkeiden ohjeet :)