tammikuuta 12, 2011

Talvikurpitsarisotto ohrasta


Kirjahyllyssäni on vain muutama kasviskeittokirja, koska asetan melko suuret visuaaliset ja tyylilliset vaatimukset hankkimilleni opuksille. Valitettavan usein kasviskeittokirjat ovat surullisen kotikutoisen näköisiä, joten useammin hyllyyni kulkeutuu sekaruokavalioisten fiinimpiä kirjoja inspiraatioksi. Onneksi välillä tulee vastaan kasvishelmiä, joihin tulee palattua aina uudestaan ja uudestaan.

Yksi niistä on brittiläis-kreikkalaisen keittiömestarin, Maria Elian "The modern vegetarian - food adventures for the contemporary palate". Myös useaan kertaan maailman parhaaksi ravintolaksi valitussa El Bullissa työskennellyt Maria nostaa kirjassaan kasvikset "sankareiden paikalle" totutusta lisäkkeen asemasta. Makua ja innovatiivisuutta pirskahtelevat ruokalajit heräävät henkiin Jonathan Gregsonin värikylläisissä ja tekstuurisissa kuvissa, jotka kulkevat käsi kädessä graafisen ja maltillisesti mutta hyvin värejä hyväksi käyttävän taiton kanssa.

Kirja ei ole täysin vegaaninen, mutta sitäkin inspiroivampi. Sumac-spiced aubergine "schnitzel" with tabbouleh, Ginger beer -battered stuffed tofu with asian mushy peas ja Watermelon curry with black beans and paneer saavat allekirjoittaneen kuolaamaan kirjan sivuille.


Kun kaupassa ostoskoriini jotenkin sujahti talvikurpitsa, enkä kotiin päästyäni oikein keksinyt mitä siitä tekisi, suuntasin ensimmäisenä katseeni The modern vegetarian -kirjan sivuille. Olen suuri risottojen ystävä ja olinkin innoissani löytäessäni ohjeen talvikurpitsarisotolle. Tämä risotto valmistetaan riisin sijaan ohrasta. Ohrahelmien käyttö riisin tilalla tekee risotosta vitamiini- ja kuitupitoisemman sekä ekologisemman vaihtoehdon. Ohran miellyttävän pähkinäinen maku sopii myös täydellisesti makean kurpitsan pariksi.

Viiniksi kurpitsarisotolle kannattaa valita aromikas verdichio- tai vermentino-rypäleistä valmistettu italialainen valkoviini.


Talvikurpitsarisotto ohrasta
4-6 hengelle

talvikurpitsaliemi:

1 talvikurpitsa (Butternut Squash)

1 iso sipuli
2 rkl oliiviöljyä
2 laakerinlehteä
1 kanelitanko
1 karkeiksi paloiksi paloiteltu
porkkana
3 valkosipulinkynttä
2 l kiehuvaa vettä

risotto:
talvikurpitsan hedelmäliha
oliiviöljyä kuullottamiseen
suolaa ja pippuria
2 salottisipulia tai pikkusipulia
2 valkosipulinkynttä
400g ohrahelmiä (esim Torino)
2 dl kuivaa valkoviiniä
noin 1 l talvikurpitsalientä
yhden sitruunan kuori ja mehu
reilu kourallinen hienonnettua tuoretta persiljaa

Tee talvikurpitsaliemi: kuori ja halkaise kurpitsa. Lusikoi siemenet kulhoon kurpitsan kuorten kera. Huuhtaise sipuli, poista päät ja lohko kuorineen kuuteen osaan. Kuumenna oliiviöljy paksupohjaisessa kattilassa. Lisää sipulit, kuullota hetki ja lisää sitten kurpitsan kuoret ja siemenet sekä mausteet ja porkkanat. Kuullota viitisen minuuttia ja kaada joukkoon vesi. Annan kiehua miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. Siivilöi. Jos käytät liemen heti, kaada takaisin kattilaan odottamaan. Liemen voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Liemen kiehuessa paloittele kurpitsan "kaulaosa" puolen sentin kuutioiksi. Paloittele loppukurpitsa 2 sentin paloiksi. Nosta 2 sentin kuutiot uunipellille, ripottele pinnalle suolaa, pippuria ja oliiviöljyä ja paahda esilämmitetyssä uunissa 180°C noin 20 minuuttia, kunnes kurpitsa on pehmeää. Soseuta tasaiseksi.

Kuumenna talvikurpitsaliemi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Lämmitä oliiviöljy paksupohjaisessa kattilassa. Lisää sipulit ja puolen sentin kuutioiksi paloiteltu kurpitsa. Kuullota viisi minuuttia. Lisää joukkoon ohrahelmet sekä valkoviini. Sekoita, kunnes kaikki valkoviini on imeytynyt ohraan. Lisää sitten kauhallinen kerrallaan risottoon ohralientä koko ajan sekoittaen. Lisää seuraava kauhallinen vasta, kun edellinen on imeytynyt. Jatka, kunnes ohra on napakan kypsää.

Sekoita risottoon kurpitsasose sekä persilja. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile hyvän valkoviinin sekä esimerkiksi paahdettujen tai savustettujen manteleiden ja pähkinöiden tai grillatun tofun kera.



2 kommenttia:

Amir Olavi kirjoitti...

Katsoin vain kuvat mutta hyvältä näyttää! Kivasti myös sointuu edellisen postauksen väreihin.

Laura kirjoitti...

: )