helmikuuta 17, 2011

Pinaattiletut meidän äidin tapaan


Olen sairastanut hyvin sitkeää kausi-influenssaa nyt kuusi päivää. Niistämisen, yskimisen, kakomisen ja niiskuttamisen keskellä ei ole ollut halua seisoskella pitkään patojen ja kattiloiden ääressä tai varsinkaan valmistaa mitään gourmeeta. Sen sijaan olen kaipaillut lohturuokien perään. Mustikkapiirakkaa, maitokiisseliä, pitkään haudutettua tomaattikastiketta, makaroonilaatikkoa... Olen unelmoinut kaikista lapsuuden herkuista, lipitellyt vuoroin finrexiniä, teetä, rommikaakaota ja taas teetä. Kiinteä ravinto on koostunut lähinnä yskänpastilleista, ibuprofeiinista ja pikanuudeleista.

Yhtenä päivänä iski sitten mieletön pinaattilettuhimo. Pentuna saatoin syödä paketillisenkin Atrian pinaattiohukaisia margariinin kanssa mikrossa lämmitettynä. Nam! Nyt kun katselen kyseisen tuotteen pakkausselostetta, alan vain voida pahoin. Rasvajauhetta, maitoproteiinivalmistetta, emulgointiaineita, ei kiitos.


Himon iskiessä oli kuitenkin pakko tehdä jotain. Siispä puhelin kauniiseen käteen ja soitto äidille huulilla kaksikymppisen, muka itsenäistyneen nuoren ujo kysymys: "Äiti, miten niitä pinaattilettuja oikein tehdään?" Ja äitihän kertoi.


Pinaattiletut mustaviinimarjahyytelöllä maustetun puolukkasurvoksen kera
2 hengelle

pinaattiletut
150 g (pussillinen) pakastepinaattia
4 rkl maustamatonta soijajogurttia
3/4 - 1 dl soijamaitoa
ripaus sokeria
3/4 - 1 tl suolaa
1 1/2 dl hiivaleipäjauhoja

Tummansininen Keiju -margariinia paistamiseen

puolukkasurvos
1 dl pakastepuolukoita
1 rkl mustaviinimarjahyytelöä
1 tl sokeria

Sulata pinaatti mikrossa, kattilassa tai yön yli huoneenlämmössä. Sekoita kulhossa lettutaikinan ainekset. Taikinan tulisi olla melko juoksevaa, jotta se leviää lettupannussa tasaisesti muodostaen pyöreitä eikä röpelöisiä lettuja. Lisää tarvittaessa soijamaidon määrää, jos taikina tuntuu liian paksulta.

Anna taikinan turvota valmistaessasi puolukkasurvoksen. Sekoita kattilassa jäiset puolukat, mustaviinimarjahyytelö ja sokeri. Sekoittele miedolla lämmöllä, kunnes puolukat ovat sulaneet. Murskaa puolukoita lusikan pesällä, jätä osa puolukoista kokonaisiksi.

Kuumenna lettupannu. Voit paistaa aluksi yhden koeletun ja maistaa, onko taikina tarpeeksi suolaista ja kokeilla, onko se tarpeeksi juoksevaa. Lisää jokaiseen lettukoloseen reilu määrä margariinia. Kun margariini muodostaa vaahdon ja lakkaa sihisemästä, voit lisätä reilun lusikallisen taikinaa. Älä tee letuista liian paksuja, sillä ne jäävät näin sisältä raaoksi. Kun olet lisännyt taikinan pannuun, laske hieman lämpöä. Käännä letut, kun ne ovat pohjasta ruskistuneita. Lisää margariinia pannulle aina ennen uuden lettukierroksen aloittamista. Jatka kuten edellä, kunnes kaikki taikina on käytetty.

Tarjoa kuumina puolukkasurvoksen kera.

4 kommenttia:

Tyhmä tyttö kirjoitti...

Aaa! Näyttää ihan mielettömän hyviltä! Tuli himo itsellekkin!

Pitää varmaan ensi viikolla kokeilla ^^

Laura kirjoitti...

Kiitos kovasti kommentista : ) Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!

ArualMaria kirjoitti...

Herkullisen oloisia lettuja! Olen etsiskellyt hyvää lettuohjetta ja tämä vaikuttaa lupaavalta. :)

Laura kirjoitti...

Kiitos! Kerrothan kommentteja, jos päädyt ohjetta kokeilemaan? Olen niin ripaus&noin-suunnilleen -kokki, että aina kiinnostaa, saavatko muutkin ohjeeni toimimaan!