elokuuta 08, 2011

Makaronilaatikko


Makaronilaatikko on yksi niistä ruuista, joita on tullut kovasti kaipailtua kesän helteillä. Ei siksi, että se jotenkin viilentäisi oloa tai herättäisi kuumuuden tukahduttaneen ruokahalun, vaan siksi ettei uunia vain yksinkertaisesti ole voinut pitää päällä näillä lämpötiloilla.



Makaronilaatikko

3 dl tummaa soijarouhetta
soijakastiketta
balsamicoa
kiehuvaa vettä

5-7 dl fussilipastaa tai makaronia
1 (puna)sipuli
3-5 valkosipulinkynttä
100 g metsäsieniä tai siitakesieniä
Tummansinistä Keijua paistamiseen
suolaa, pippuria, yrttimausteita

3-4 dl soijaruokakermaa (Alpro Soya)
3 rkl maustamatonta soijajogurttia (Alpro Soya)
(soijajuustoa)

Esilämmitä uuni 200°C. Sekoita kulhossa soijarouhe, soijakastiketta ja balsamicoa. Lisää kiehuvaa vettä sen verran, että soijarouhe peittyy. Nosta sivuun turpoamaan. Laita pasta kiehumaan.

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Puhdista ja halkaise sienet. Kuumenna margariinia pannussa, lisää sipulit ja sienet, kuullota. Valuta soijarouheesta ylimääräinen neste ja lisää pannulle. Mausta pippurilla, suolalla ja yrttimausteilla.

Valuta pasta ja sekoita soijarouhe-sieniseokseen. Raasta halutessasi joukkoon soijajuustoa. Levitä lasiseen uunivuokaan. Sekoita soijaruokakerma ja -jogurtti, levitä makaronilaatikon päälle. Raasta soijajuustoa ja rouhi pippuria pinnalle. Paista, kunnes pinta on kullanruskea ja soijakerma on hyytynyt. Anna jäähtyä hetki, tarjoa hölskytyskurkkujen tai muiden etikkakasvisten ja ketsupin kera.


elokuuta 04, 2011

Juustokakkua!


Blogissa on vietetty tänä kesänä hiljaiseloa työkiireiden, yleisen uupumuksen ja ajanpuutteen ansiosta. Ruuanlaitto on rajoittunut lähinnä aamuvoileipien voiteluun ja pastan keittoon. Kun asuntomme lämpötilakin on kaiken kukkuraksi noussut innokkaasti kolmenkympin korville kiitos länteen antavien suurten ikkunoiden, ei patojen ja pannujen kanssa hääriminen ole inspiroinut. 

Lupasin kuitenkin hoitaa jälkiruuan tekemisen äidin järjestämille sukupäivällisille ja pyöräytin pitkästä aikaa juustokakun. Ja siitä tulikin niin hyvää, että sitä oli pakko tehdä seuraavana päivänä uudestaan!



Sitruunainen mansikkajuustokakku

150g Digestive-keksejä
kookoshiutaleita
75g Tummansininen Keiju -margariinia

2 prk Alpro Soya maustamatonta soijajogurttia
1 prk Tofuttin maustamatonta tuorejuustoa
1 sitruunan kuori
1 vaniljatanko tai vaniljasokeria
sokeria
1/2 - 3/4 dl perunajauhoa
(Cointreau-likööriä tai muuta sitruslikööriä)

1 litra mansikoita
mustikoita
tomusokeria

Sulata margariini. Sekoita hienoksi muruksi murskatut keksit, kookoshiutaleet ja margariinisula. Vuoraa halkaisijaltaan 20cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja painele keksiseos tasaiseksi kerrokseksi pohjalle. Nosta jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Esilämmitä uuni 150°C. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siitä siemenet. Vatkaa täytteen ainekset perunajauhoja ja sokeria lukuunottamatta tasaiseksi massaksi sähkövatkaimella. Sihtaa joukkoon perunajauhot, mausta sokerilla ja Cointreaulla. Levitä massa irtopohjavuokaan keksipohjan päälle. Paista 150°C kunnes pinta on lusikalla painettaessa kimmoisa, muttei vielä lohkeava. Jäähdytä ja koristele mansikoilla, mustikoilla ja tomusokerilla.

toukokuuta 07, 2011

Kasvispaella



Paella on ehdottomasti kesäruokaa. Harva ruoka sopii paremmin suurelle porukalle kokattavaksi muurikkapannulla hyttysten sinfonia taustalla siristessä, kädessä lasilliset huurteisen kylmää valkkaria ja iholla aurinko ja pisamat! Tämä on taas niitä ruokia, jotka vaativat paljon pilkkomista, mutta kun jokaiselle syömärille antaa veitsen käteen ja yhden raaka-aineen pilkottavaksi, hoituu homma leikiten. 

Tein nyt ensi kertaa kasvispaellaa, ja yhdistelinkin useampaa ohjetta. Tärkeimpänä ohjenuorana toimi kuitenkin Yotam Ottolenghin resepti . Isommalle porukalle paellaa tehdessä sahrami kannattanee jättää pois tyyriin hintansa takia.



Värikäs vegepaella 
ja grillattua munakoisoa

1 punasipuli
4 valkosipulinkynttä
1/2 punainen paprika
1/2 keltainen paprika
50g siitakesieniä
erilaisia purkkipapuja 
(esim. punaisia gidney-papuja, suuria valkoisia papuja)
kivellisiä mustia ja vihreitä oliiveja
pakasteherneitä
pakastettuja vihreitä papuja
150g calasparra riisiä tai tummaa riisiä

1 tl savustettua paprikajauhetta
1 tl sahramia
1/2 tl kurkumaa

oliiviöljyä
3 dl kuivaa valkoviiniä
5-7dl kiehuvaa kasvislientä

tilliä tai persiljaa
mustapippuria myllystä
punaisia ja keltaisia kirsikkatomaatteja
1 sitruuna lohkoina

1/2 pieni munakoiso pitkinä viipaleina


Kuori punasipuli, leikkaa renkaiksi. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet. Poista paprikoista kannat ja siemenet, leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Puolita siitakesienet. Huuhtele pavut ja oliivit, poista oliiveista kivet. Nosta herneet ja pavut sulamaan huoneenlämpöön.

Kuumenna oliiviöljy muurikkapannulla tai suuressa laakeassa paistinpannussa. Lisää punasipuli ja paprikat, kuullota noin 5 minuuttia. Lisää joukkoon valkosipuli ja sienet ja kuullota toiset 5 minuuttia. Sekoita joukkoon riisi, kuullota kunnes riisi on läpikuultavaa. Sekoita seoksen joukkoon mausteet ja lisää viini. Sekoittele, kunnes viini on haihtunut, ja lisää sen jälkeen kiehuvaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan, kunnes riisi on kypsää. Lisää uusi kauhallinen vasta, kun edellinen neste on imeytynyt.

Sekoita joukkoon pavut, herneet ja oliivit. Ripottele pinnalle yrttejä, mustapippuria ja puolitettuja kirsikkatomaatteja. Grillaa munakoisoviipaleet parilalla. Tarjoile paella grillatun munakoison, sitruunalohkojen ja espanjalaisen valkoviinin tai sherryn kera.



Käytin paellan valmistukseen ja sen kanssa juotavaksi espanjalaista Savia Viva Familia -luomuvalkoviiniä, joka on valmistettu Xarel.lo-rypäleistä. Vaalea lager sopii myös hyvin paellan kyytipojaksi.


toukokuuta 05, 2011

Omenapiirakka ja vaniljakastike



Omenasesonkiin on vielä puoli vuotta, mutta syyskauden herkkua omenapiirakkaa oli kuitenkin pakko saada pitkästä aikaa. Pohjaksi armaani teki tämän mustikkapiirakan pohjan, omenoina Royal Galoja ohuina siivuina. Pinnalle vielä sokeria ja kanelia ja kyytipojaksi kylmää vaniljakastiketta. Nam!



Vaniljakastike

2 dl soijamaitoa
1 rkl Maizena maissitärkkelystä
sokeria
vaniljasokeria

Sekoita kattilassa soijamaito ja maissitärkkelys. Kuumenna kiehuvaksi, sekoita kunnes seos paksuuntuu. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Jäähdytä.